Pizzaovens brengen Italië dichterbij
Bedien elke chef op zijn wenken met het juiste model

Pizza blijft een favoriet bij de Belgen, zowel thuis als op verplaatsing. Onontbeerlijk is een oven afgestemd op het gebruiksdoel: elektrisch voor gemak en gebruiksvriendelijkheid, op gas voor snelle hoge temperaturen, of houtgestookt voor een ambachtelijk resultaat. Een succesvolle verkoop verloopt in drie stappen: ken de troeven van elk type oven, beantwoord mogelijke vragen en schenk aandacht aan een doordachte winkelaanpak. Video’s, livedemonstraties en zeker workshops zijn bijzonder effectieve middelen om klanten te betrekken en de verkoop te stimuleren.
Ken de voor- en de nadelen
Elektrische modellen

Elektrische ovens zijn een gemakkelijke oplossing, zelfs binnenshuis of op verplaatsing. Ook de grotere, professionele modellen zijn ontworpen met focus op gebruiksvriendelijkheid. Innovaties zijn bijvoorbeeld een touch control display voor slimme diagnostiek en een volledig overzicht op het bakproces. Het vermogen van de vloer en het plafond worden hierbij apart geregeld. De warmteverdeling is afgestemd op het type pizza en de deeghydratatie, wat resulteert in consistente resultaten.
Op gas
Gasovens zijn een uitstekende combinatie van prestatie en gemak: snel opwarmen, constante temperaturen voor een egaal bakresultaat en eenvoudig qua bediening. Belangrijk is dat ze temperaturen boven 400 °C bereiken, wat nodig is voor Napolitaanse pizza. Idealiter wordt de pizzasteen verwarmd met een brander boven- en onderaan. Een klein, innovatief model heeft een roterende steen. Hierdoor bakt de pizza gelijkmatig, zonder die handmatig te hoeven draaien.
Houtgestookt
Opstarten gaat bij een elektrische of gasoven sneller, maar eens een houtoven na zo’n uurtje op temperatuur is, werkt deze even efficiënt. Houtgestookte ovens zijn synoniem voor traditie en authenticiteit. De open vlam, de geur van brandend hout en het visuele spektakel prikkelen alle zintuigen. De smaak is ongeëvenaard, dankzij de rokerige toetsen.

Dit type oven is perfect voor wie een ambachtelijke pizza-ervaring wil in zijn of haar eigen achtertuin, én voor de traditionele pizzeria. Daar staat tegenover dat er enige kennis nodig is om het vuur te beheersen en dat de geproduceerde as en roet wat meer onderhoud vergen.
Hybride ovens
De basis van een hybride pizzaoven is een gasgestookte versie. Met behulp van een conversiekit, bestaande uit een afdekplaat voor de gasbrander en een houthouder, kan er overgeschakeld worden op hout. Er zijn echter ook referenties met een brander onder de steen, die een conversiekit overbodig maken. Hybrides worden dikwijls eerst warmgestookt op gas om de voorbereidingstijd in te korten. Voor professioneel gebruik bieden ze verder flexibiliteit: efficiëntie tijdens de piekuren, traditie en charme wanneer het rustiger is.
Beantwoord alle gebruikersvragen
1. Temperatuurbereik

Hoge en stabiele temperaturen zijn essentieel, vooral voor zachte en luchtige Napolitaanse pizza’s, die in amper 60 à 90 seconden garen bij temperaturen boven de 400 °C. Een breder en goed gereguleerd temperatuurbereik maakt het mogelijk om de oven precies te sturen voor dunne, krokante pizza Romana en voor creatieve, moderne varianten. De elektrische modellen bieden vaak een nauwkeurige temperatuurinstelling, terwijl gas- en houtmodellen gelijkmatig verdeelde warmte leveren dankzij geavanceerde verbrandingssystemen.
2. Materiaalkeuze
De materialen beïnvloeden warmteretentie, duurzaamheid en energie-efficiëntie. Vuurvaste stenen bieden bijvoorbeeld uitstekende warmte-inertie, terwijl een keramische vezel warmteverlies vermindert. Roestvrij staal garandeert structurele sterkte en corrosiebestendigheid.
Ook het ontwerp draagt bij tot de werking en de levensduur. Modellen met een bijkomende zware stalen plaat zijn extra stevig, terwijl isolatie rond om rond – ook achteraan en onderaan de koepel – de temperatuur lang behoudt.
Professionele gebruikers bepalen eerst hun pizzaconcept. Zo wordt de ovenkeuze vanzelf duidelijk
3. Afmetingen en capaciteit

pizzaovens zijn verkrijgbaar in een breed scala aan uitvoeringen, afhankelijk van het gebruik. Zo zijn er formaten geschikt voor een familiale pizza-avond met een pizzasteen van 33 of 41 cm. Een traditionele houtoven uit steen moet zeker voldoende ruim zijn om de pizza’s kwartslagen te draaien. In een variant van 70 cm bak je thuis één pizza per keer, maar gezien de snelle baktijd is eventjes wachten geen probleem. Op 100x100 cm kun je er twee tegelijk bakken.
Bij modellen voor pizzeria’s en events heeft de grootte van de oven een directe invloed op de productiviteit. Een kleine zaak heeft misschien genoeg aan een oven die twee tot vier pizza’s tegelijk bakt, terwijl een druk restaurant er zes of meer moet aankunnen.
De buitenmaten spelen natuurlijk een rol bij de installatie, zeker in een beperkte ruimte.
4. Onderhoud en gebruiksvriendelijkheid
Diverse merken vermelden in hun handleiding expliciet hoe de steen en de verbrandingskamer gereinigd moeten worden. Bij de meeste gasovens wordt de steen verwijderd. Eventuele resten verpulveren door de branders voluit te laten gaan (pyrolyse-effect).

Een traditionele stenen en bepleisterde houtoven kan door de hoge temperaturen en onder invloed van de weersomstandigheden na verloop van tijd kleine barstjes vertonen in het buitenste gipslaagje. Deze moeten dan bijgewerkt worden. Onder een afdak is dit type ’s winters beter beschermd.
Ovens voor een professionele omgeving zijn dan weer ontworpen met het oog op hygiëne en efficiënt dagelijks onderhoud.
5. Prijs/kwaliteit en garantie
Uiteraard variëren prijzen afhankelijk van de grootte van de oven en de materiaalkeuze. Sommige producten ondergaan een benchmark, waardoor de prijzen competitief blijven. Eén merk biedt een garantie van twee jaar op onderdelen, arbeid en – opvallend – zelfs op de verplaatsing. Dit is een extra troef voor de dealers, die er zeker van zijn dat de herstelling gebeurt op het adres van de eindgebruiker. Eén fabrikant met een lange geschiedenis als metaalverwerkend bedrijf geeft zelfs zes jaar garantie. Deze ovens zijn gelast met een continulas, wat ze vrijwel onverwoestbaar maakt.
Hanteer slimme verkoopstrategieën
Goed werkende winkelpresentaties

Kies voor een assortiment met voor elk wat wils én bijpassende onderstellen. Kookstations en open keukens zijn veruit het meest effectief. Filmpjes met de juiste sfeer tonen bediening, temperatuurbeheer en de mogelijkheden. Plaats een scherm met herhalende beelden, chef-demo’s of timelapse-opnames om het potentieel te tonen.
Video’s en marketingmateriaal zijn meestal verkrijgbaar bij de leveranciers. Bepaalde merken organiseren in samenspraak met de winkelier productlanceringen of seizoenscampagnes.
Succesvolle demo’s
Een pizzaiolo aan het werk vergroot de aantrekking en zet de sterke punten in de verf, zoals snelheid en gebruiksgemak. Een geslaagde demo betrekt het publiek; enthousiasme gegarandeerd. Uiteraard is proeven cruciaal. Dat mag een eenvoudige margherita zijn, maar het deeg moet lekker zijn. Gebruik zeker nooit kant-en-klare pizza’s. Deze worden hooguit gebakken op 250 °C.
Een aanbieder van houtgestookte ovens verhuurt de lichtere modellen om thuis 'la dolce vita' te beleven. Hierna zijn mensen dikwijls overtuigd en klaar voor een aankoop.
Workshops boosten de verkoop
Succesvolle verkopers organiseren regelmatig workshops; deze zijn in een mum van tijd volgeboekt. Start ze net als winkeldemonstraties in het vroege voorjaar en herhaal op regelmatige basis tot in de verre herfst.

Wat wordt er best aangeleerd in een workshop? Alles draait rond beleving en werken met verse ingrediënten. Het begint met een basisdeeg te maken, het kneden en opbollen. Dan wat meer uitleg over sauzen en toppings: vooral niet te veel gebruiken is de boodschap, anders wordt het deeg te vochtig en wordt de garnituur niet gaar. Daarna volgen de tips en tricks over het opscheppen en tijdig draaien. Iedereen maakt zijn eigen pizza van A tot Z met als orgelpunt de smaaktest.
Samengestelde bundels zijn een van de meest doeltreffende upsellstrategieën
Extra accessoires aanbieden
Een onderstel om de oven op te zetten, is onontbeerlijk. Dat kan een eenvoudige trolley zijn, een ruime pizza-desk of een verrijdbaar model met plaats voor de eventuele gasfles. Hierbij zijn er referenties met uittrekbare handvaten waarmee je rondrijdt zoals een kruiwagen. Bij sommige modellen zitten pizzaschep, deegkrabber en pizzasnijder standaard in de verpakking.
Anderzijds zijn samengestelde bundels een van de meest doeltreffende upsellstrategieën, vooral bij een eerste aankoop. Dat kunnen complete sets zijn die zowel functionele als veiligheidsaspecten van het pizzabakken afdekken. Populaire accessoires die vaak mee verkocht worden, zijn beschermhoezen, houten serveerplanken, ovenborstels en schorten, maar ook gietijzeren braadsledes voor het roosteren van groenten, scampi …
Bijkomende tips
Voor foodies
Wie de aankoop van een pizzaoven overweegt, is vaak al passioneel bezig met koken. De mogelijkheden zijn legio: artisanaal brood, barbecuegerechten, low en slow cooking op verschillende niveaus. Een tajinebereiding of zalm en een hammetje roken. Een houtgestookte oven is dan dikwijls een logische stap. De vlammen brengen gezelligheid en ondertussen leer je ermee spelen en inschatten wanneer de juiste temperatuur is bereikt. Je leert de subtiele verschillen tussen beuk, es of fruithout. En dat den een no-go is, anders komt er hars op de vloer.

Voor professionals
Adviseer klanten om verder te kijken dan prijs of formaat. Laat ze focussen op wat echt bij hen past. Professionele gebruikers bepalen eerst hun pizzaconcept: Napolitaans, fast-casual of gastronomisch. Zo wordt de ovenkeuze vanzelf duidelijk: de precisie van een elektrische, de flexibiliteit van een hybride, of de traditie van een houtgestookte oven.
Workflow is minstens zo belangrijk als capaciteit. Een kleinere oven met snelle warmteherstelcapaciteit presteert tijdens drukke uren misschien beter dan een grotere. Denk ten slotte aan de gebruiker: in keukens met wisselend personeel helpen intuïtieve bediening en automatisering om consistente producten te leveren en de opleiding te verkorten.
Met medewerking van Alfa Forni, I Forni Campini, Vandella (Boretti, Fontana Forni) en Witt