Oud klooster wordt hogeschool
Vernieuwing met respect voor het verleden
In het hart van het historische Luik, aan de voet van de Citadel, bevindt zich de Campus des Coteaux van HELMo. Wat voorheen een klooster van de congregatie van de Filles de la Croix was, is nu een levendige en moderne leeromgeving voor toekomstige leerkrachten. De renovatie van deze historische site is een voorbeeld van hoe hedendaagse onderwijsnoden harmonieus kunnen samengaan met respect voor erfgoed, duurzaamheid en akoestisch comfort.

Opleiding in oase van rust
Het klooster werd door de hogeschool HELMo aangekocht in 2011. Al van in het begin was één ding zeker, de ziel van de site moest bewaard blijven. "De campus ademt rust uit en biedt tegelijk een warme en inspirerende omgeving voor onze 650 studenten en 110 personeelsleden. We zijn meer dan geslaagd in onze opzet om de ziel van de site te bewaren, en om toch alles up-to-date te brengen zodat de leerlingen in de best mogelijke omstandigheden hun opleiding kunnen genieten", aldus Marie Houssa, verantwoordelijke bij HELMo.
Naast het authentieke karakter was ook het welzijn van studenten van essentieel belang. Door te investeren in de leeromgevingen en akoestisch comfort, biedt de campus een ideale omgeving voor diepgaande opleidingen en persoonlijke begeleiding. "We wilden een plek creëren waar studenten zich kunnen concentreren, samenwerken én zich thuis voelen", voegt Marie Houssa er nog aan toe.
Architectuur in dialoog met de omgeving
Het ontwerpteam werd via een architectuurwedstrijd aangeduid. Hun aanpak? Grondige renovatie met behoud van het erfgoed en een moderne aankleding van alle ruimtes. "De uitdaging was om het neoklassieke klooster in harmonie te brengen met de noden van een hedendaags onderwijssysteem", aldus de architect. Circulatie werd geoptimaliseerd, buitenruimtes werden vergroend, en technieken werden naar het hoogste niveau getild. Zo moest ook de grote parking op de binnenplaats weiken voor een sfeervolle tuin. "Onze grootste ambitie was de symbiose creëren tussen karakter en functionaliteit, terwijl we zo veel mogelijk groen willen bewaren ", zegt architect Luc Nelles tevreden over het resultaat. De site kreeg een volledig nieuwe dynamiek, met onder meer vergroende daken die een directe connectie vormen met het omliggende landschap van de Coteaux de la Citadelle.

Akoestiek als fundament voor leercomfort
Een van de kernaspecten van de renovatie was de akoestiek. In klaslokalen werd gekozen voor akoestische plafonds van Rockfon. Deze dragen bij aan een beter verstaanbaarheidsniveau, cruciaal in onderwijsruimtes met groepswerk of klassikale uitleg. Er werd gekozen voor Rockfon als leverancier van de akoestische plafonds, dit niet alleen voor het akoestisch comfort, maar ook vooral omdat de oplossingen beantwoorden aan de strenge eisen voor duurzaamheid en vooral brandveiligheid. "Akoestiek is geen luxe, maar een noodzaak in het onderwijs van vandaag, net zoals brandveiligheid en duurzaamheid", besluit Frédéric Mélotte van Rockfon.


Duurzaam partnerschap voor duurzame toekomst
De technische uitvoering van het project werd toevertrouwd aan GCI Construct, in nauwe samenwerking met Baustoff+Metall. Dit grootschalige project kwam met de nodige uitdagingen, vooral de materialen op de juiste plaats krijgen via de kleine poort in het hart van Luik was een pittige logistieke puzzel. Maar Marc van Baustoff+Metall blikt tevreden terug: "We hebben oplossingen aangeleverd die niet alleen technisch performant zijn, maar ook duurzaam en afgestemd op de historiek van het gebouw. Onze rol was meer dan leverancier zijn: we waren partner in het optimaliseren van een plek die jongeren inspireert."
Dankzij de nauwe samenwerking tussen bouwheer, architect, aannemers en leveranciers werd het project niet enkel technisch succesvol afgerond, maar kreeg het gebouw ook een nieuwe ziel: één die traditie en toekomst naadloos verenigt.