Raad warmtepompklanten een dynamisch energiecontract aan
Hoezeer de investering in een warmtepomp loont, is in sterke mate afhankelijk van het energiecontract dat je hebt en het gewest waarin je woont. Zo is warmtepompverwarming met een dynamisch energiecontract vaak rendabel genoeg om de investering te rechtvaardigen. Zeker in Vlaanderen. Met een vast contract maar in Wallonië is dat niet zo vanzelfsprekend. Dat blijkt uit een studie die de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) in mei 2025 uitvoerde.

Overzicht van de rentabiliteit van warmtepompverwarming met dynamisch contract (© CREG)
rood=warmtepompverwarming duurder dan tegenhanger
oranje=warmtepompverwarming goedkoper dan tegenhanger
groen=warmtepompverwarming rendabel genoeg om investering te rechtvaardigen
Warmtepomp vs condensatieketel
Een warmtepomp is voordeliger dan een condensatieketel als je met de verwarmingskosten die je jaarlijks uitspaart de hogere aankoopprijs van de warmtepomp kunt compenseren. De CREG onderzocht in welke situaties dat nu precies het geval is.
In de CREG-studie werden de kosten van een warmtepomp vergeleken met die van een condensatieketel op gas, propaan of stookolie. Dat gebeurde in verschillende referentiewoningen (met vloerverwarming, lage- of hogetemperatuurradiatoren, en variërende isolatieniveaus), gelegen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
Mazoutketel vervangen door warmtepomp loont
Hieruit blijkt dat het vervangen van een stookolieketel door een warmtepomp het meest rendabel is. De besparing op verwarmingskosten die hierdoor gerealiseerd wordt, is dan voldoende groot om de extra investeringskosten van de warmtepomp te compenseren.
Voor een warmtepomp kiezen boven een condensatieketel op propaan of gas is economisch moeilijker te verantwoorden. Zeker als de warmtepomp dient ter vervanging van een gasketel.
Dynamisch contract, een aanrader
Tenzij er wordt gekozen voor een dynamisch contract. Dankzij zo’n contract kunnen warmtepompen hun werking (via een slimme regeling) verschuiven naar momenten met lage elektriciteitsprijzen. Zo worden de verwarmingskosten sterk teruggeschroefd. Zeker in een goed geïsoleerde woning is de warmtepomp als alternatief voor een propaan- of stookolieketel een interessante investering (zie figuur).
Volgens de CREG-studie leveren dynamische contracten een potentiële besparing van gemiddeld 10% op in vergelijking met een variabel contract. Een vast contract in combinatie met een warmtepomp is het minst interessant.
Vlaanderen is het warmtepompvriendelijkst
De investering in een warmtepomp wordt nog voordeliger als die in Vlaanderen gebeurt. In Vlaanderen is kiezen voor een warmtepomp economisch interessanter dan in Wallonië en Brussel. Dat is te wijten aan de invoering van het capaciteitstarief (dat gunstig is voor het verbruiksprofiel van een warmtepomp, zijnde een wintergericht en verspreid verbruik).
Op basis van dit onderzoek volgt er nog een concreet advies aan de overheid met het oog op eventuele steunmaatregelen voor warmtepompen. Dat zal naar verwachting in juli 2025 worden gepubliceerd.