Hoe gebruik je een bladblazer?
Een bladblazer is relatief simpel in gebruik, maar we geven toch enkele belangrijke aandachtspunten mee om er zo efficiënt mogelijk mee om te gaan.
Hoe werkt een bladblazer?
De motor van een bladruimer laat een schroef zeer snel ronddraaien. Hierdoor ontstaat er een luchtstroom. Afhankelijk van de draairichting van de schroef wordt er geblazen of gezogen. De buis stuurt de wind of de zuigkracht de juiste richting uit.
De bladblazer instellen
Bij de tuinruimers kun je in de meeste gevallen op eenvoudige wijze overschakelen van zuig- naar blaasfunctie. Met de keuzeknop zuigen/blazen stel je eigenlijk enkel de draairichting van de ventilator in. Let op: in sommige gevallen moet je voor het blazen een andere buis op het toestel monteren.
Naast de richting kun je, op de krachtigere toestellen, ook de blaassnelheid instellen. Dat is erg belangrijk als je bijvoorbeeld op een grindpad aan het werk bent: lichte bladeren mogen weggeblazen of opgezogen worden, zwaardere kiezelsteentjes moeten rustig blijven liggen. Ook bij het opzuigen van vuil kun je bepalen wat er wel en niet wordt opgezogen.
Bijeenblazen
Een tuinruimer is ontworpen voor het wegblazen van droge bladeren. Tijdens een regenbui met een elektrisch toestel aan de slag gaan is gevaarlijk, maar ook na de regenbui wacht je toch beter tot de bladeren wat zijn opgedroogd, voor je aan het werk gaat. Natgeregende bladeren zijn kleverig en je blaast ze niet zomaar weg. Opzuigen is ook al niet ideaal, want je tuinruimer kan verstopt raken.
Het gebruik is eenvoudig. Houd de blaasbuis ongeveer 20 cm boven de grond. Beweeg de buis voortdurend van links naar rechts over de grond. Op die manier blaas je de bladeren mooi voor je uit, tot een prachtige hoop.
Zuigen
Wil je het samengebrachte en opgehoopte tuinafval nu opzuigen, stel dan eerst de machine correct in. De blaasrichting moet veranderen, eventueel moet de andere buis erop gemonteerd worden en tot slot moet ook de opvangzak aan het toestel gehangen worden. Hou de zuigschacht nu boven het tuinafval. Met een licht zwaaiende beweging ga je over de hoop, zodat de bladruimer alles kan opnemen.
Ecologisch bladblazen
Wat moet je nu doen met je verzamelde bladeren? Waar mogen ze zeker wel en waar mogen ze zeker niet blijven liggen?
Weg ermee!
Ecologisch tuinieren is in opmars, en ook jouw tuin kan daar zeker deugd van hebben. Maar wordt het dan geen rommeltje? Zeker niet! Bladafval dat op paden blijft liggen, haal je het best weg. Zo voorkom je gladheid en plekken. Ook blaadjes die in de vijver vallen, kunnen een verstoring van het vijverleven veroorzaken en horen daar niet thuis. Wie een effen gazon zonder plekken of vergeeld gras wil, haalt eveneens beter de tuinruimer boven.
Welkom!
Gebruik die samengeblazen blaadjes echter nuttig! Je kan ze gewoon op je composthoop gooien, maar ook rechtstreeks in je border is geen slecht idee. Het bladafval beschermt je plantjes tegen de vorst én voorziet de bodem van voeding.
Ook voor de diertjes in je tuin zijn al die bladeren eerder een zegen dan een vloek. Blaas al het bladafval op een hoop in een rustig hoekje van je tuin. Insecten zullen er schuilplaatsen vinden en die kleine diertjes zijn niet enkel nuttig voor de bodem en biodiversiteit in je tuin, ze vormen ook voedsel voor grotere fauna. Dieren zoals vogels, amfibieën, egels enz. zullen blij zijn met het buffet én de gezellige woonplaats die je hun aanbiedt.
Bladblazer onderhouden
Trek voor het schoonmaken en/of het verwijderen van de opvangzak eerst de stekker uit het stopcontact, of haal de accu uit het toestel..
Na het gebruik kunnen er bladeren in de opzuig-schacht achterblijven. Verwijder die steeds. Daarvoor gebruik je, indien nodig, een botte schraper. Het reinigen van de behuizing doe je met een milde zeepoplossing en een zachte doek. Gebruik zeker geen agressieve reinigingsmiddelen die zuren, chloor, benzine of petroleum bevatten. Besteed zorg aan het proper houden van de ventilatieopeningen. Met een klein borsteltje kun je ze stofvrij houden.
Leeg de opvangzak na elk gebruik. Draai de zak binnenstebuiten en schud de bladeren en grasresten eraf. Was de opvangzak één keer per jaar in zeepwater, met de hand. Controleer de zak regelmatig op beschadigingen.
MEER WETEN:
> Alles over bladblazers
> Hoe kies je een bladblazer?